Festival Gustava Mahlera 2015

18.05.2015 08:00

Hudba tisíců - Festival Gustava Mahlera

 

Čtrnáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Hudba tisíců - Mahler Jihlava 2015 připomene na svém zahajovacím koncertu 70. výročí ukončení Druhé světové války. Při této slavnostní příležitosti zazní 18. května v DKO Jihlava cyklus symfonických básní Bedřicha Smetany. Filharmonii Hradec Králové diriguje Marek Štilec, koncert je věnován výročí ukončení 2. světové války a okupace Československa.

Zcela mimořádnou a v kontextu českého hudebního života naprosto ojedinělou událostí bude živý obraz "Jan Ámos Komenský se loučí s Jihlavou" s hudbou Zdeňka Fibicha 11. června v Parku Gustava Mahlera. Po více než sto letech bude tak obnoven a premiérován oblíbený žánr z přelomu devatenáctého a dvacátého století, neprávem zapomenutý. Festival se snaží o jeho znovuobjevení, oživení a zapojení co nejširšího počtu jihlavských účinkujících a o zapsání tohoto živého obrazu do Guinessovy knihy rekordů.

K festivalu Gustava Mahlera patří samozřejmě na prvním místě hudba tohoto skladatele. Na letošním ročníku zazní 26. června jeho Píseň o zemi v podání Evy Garajové, Lukáše Hacka, Komorní filharmonie Pardubice a dirigenta Petra Altrichtera. Dílo a myšlenky Mistra Jana Husa, od jehož smrti uplyne letos 700 let, festival připomene koncertem nazvaným Pravdy každému přejte... Alfréd Strejček bude 24. června číst ukázky z díla Jana Husa a jihlavský sbor Campanula se sbormistrem Pavlem Jirákem zazpívá písně z Husovy doby (Jistebnický kancionál) a duchovní tvorbu spojenou s touto tematikou (Eben, Tučapský, Hanuš, Lukáš).

K festivalu patří i cyklojízda "Na kole po stopách Gustava Mahlera", jejíž slavnostní start bude v neděli 7. června v Kalištích u Humpolce a cyklisté bez rozdílu věku i kondice pojedou z Kališť do Jihlavy. Tato akce je organizována ve spolupráci s Klubem českých turistů Jihlava.

V závěru festivalu se objeví v rodném domě Gustava Mahlera i velká osobnost českého operního světa Soňa Červená, aby zde zahájila výstavu fotografií ze svého života "Čím vším jsem žila" a vystoupila v melodramu Sylvie Bodorové Kafkas Träume.

I letošní ročník festivalu Hudba tisíců má svůj podzimní epilog - ozvěny festivalu. Bude to program přinášející moderní dynamickou podobu nového cirkusu - Stabat mater. Autorkou i dirigentkou bude Valentina Shuklina.

celý program festivalu:

www.mahler2000.cz

pozvánka na festival Hudba tisíců 2015

https://youtu.be/OryZOIPvV24

převzato z webu www.jihlava.cz